Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka maślanki,
- 5 jajek,
- skórka z 1 cytryny,
- 700g owoców (u mnie maliny i jeżyny).
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Równomiernie rozłożyć owoce.
Kruszonka:
- 200g mąki pszennej,
- 120g cukru,
- 150g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier,
zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch
ciasta.
Piec około godziny w temp. 170st.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził. Olej jest tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii z najwyższej jakości nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych.
Rzeczywiście już sam zapach oleju bardzo przypominał masło.olej ma bardzo ładny, żółty kolor i jest w poręcznej dużej butelce. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA) pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Olej bardzo dobrze sprawdził się jako dodatek do ciasta. W odróżnieniu do ciasta ucieranego z dodatkiem margaryny ciasto na oleju jest bardziej wilgotne i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam!
Inspiracja: Atelier wypieków
Smacznego:))
Uwielbiam takie ciasta. A oleju takiego jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten ucieraniec :)
OdpowiedzUsuńMmm. mogę zabrać jeden kawałeczek ciasta.? kocham maliny ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ; http://przepisynadesery.blogspot.com/
Ale mi smaka narobiłaś! :) a ja tu bez żadnego ciasta niedzielnego przy kawce siedzę.... trzeba coś upiec..
OdpowiedzUsuńciasto kuszące ale zaciekawił mnie olej z dodatkiem masła, po raz pierwszy się z takim spotykam :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na niedzielne po południe do kawusi :)
OdpowiedzUsuńPiękne ;) cieszę się że mogłam zainspirować ;)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:)) Z tym olejem również spotkałam się po raz pierwszy, ale naprawdę świetnie sprawdził się jako dodatek do tego ciasta!
OdpowiedzUsuńZ moją ulubioną kruszonką! Pysznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńCzy robiła je może pani kiedyś z mrożonymi owocami ? To samo pytanie tyczy się tego ciasta http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/07/ciasto-twarogowe-z-malinami-i-kruszonka.html. :)
OdpowiedzUsuńTak robiłam oba ciasta z mrożonymi owocami, jednak najpierw je rozmroziłam i odsączyłam z nadmiaru soku.
Usuń