niedziela, 21 września 2014

Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju

Ostatnio dość często piekę proste i szybkie ucierane ciasta z dodatkiem owoców. Oczywiście prawie za każdym razem eksperymentuję i udoskonalam przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie. Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach...




Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szklanka maślanki, 
  • 5 jajek, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 700g owoców (u mnie maliny i jeżyny).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć.
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Równomiernie rozłożyć owoce.

Kruszonka: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 120g cukru, 
  • 150g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. 
Piec około godziny w temp. 170st.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.






Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził. Olej jest  tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii z najwyższej jakości nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych. 
Rzeczywiście już sam zapach oleju bardzo przypominał masło.olej ma bardzo ładny, żółty kolor i jest w poręcznej dużej butelce. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA) pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Olej bardzo dobrze sprawdził się jako dodatek do ciasta. W odróżnieniu do ciasta ucieranego z dodatkiem margaryny ciasto na oleju jest bardziej wilgotne i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam!



Inspiracja: Atelier wypieków

                                                               Smacznego:))
 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta. A oleju takiego jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten ucieraniec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm. mogę zabrać jeden kawałeczek ciasta.? kocham maliny ;D
    zapraszam do mnie ; http://przepisynadesery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobiłaś! :) a ja tu bez żadnego ciasta niedzielnego przy kawce siedzę.... trzeba coś upiec..

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto kuszące ale zaciekawił mnie olej z dodatkiem masła, po raz pierwszy się z takim spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w sam raz na niedzielne po południe do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ;) cieszę się że mogłam zainspirować ;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję:)) Z tym olejem również spotkałam się po raz pierwszy, ale naprawdę świetnie sprawdził się jako dodatek do tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z moją ulubioną kruszonką! Pysznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy robiła je może pani kiedyś z mrożonymi owocami ? To samo pytanie tyczy się tego ciasta http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/07/ciasto-twarogowe-z-malinami-i-kruszonka.html. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak robiłam oba ciasta z mrożonymi owocami, jednak najpierw je rozmroziłam i odsączyłam z nadmiaru soku.

      Usuń