Jasne ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 250g masła lub margaryny,
- 1jajko.
Ciemne ciasto:
- 3 jajka,
- szklanka gęstej śmietany 18%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczka sody oczyszczone.
Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w
łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo
dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem
ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wym.
27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić.
Krem:
- 1/2 l mleka,
- cukier waniliowy,
- szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250g masła lub margaryny.
3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli
wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń,
ostudzić.
Masło utrzeć i, ucierając,
dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa.
Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa,
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 50g gorzkiej czekolady.
Przygotować galaretkę według przepisu na
opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok
drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce,
by galaretka całkiem zastygła.
Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki.Smacznego:))
jejku pycha :3
OdpowiedzUsuńhttp://feel-that-moments.blogspot.com/
Jakie śliczne i pomysłowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńAle cudne ciacho :-) z chęcią poczęstuje cię kawałkiem mojej szarlotki w zamian za kawałek biedroneczki, bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :) Nie piekłam takiego! Moje pierwsze samodzielne to chyba kokosowe - jest już na blogu :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto! Do panującej aury zza oknem chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńAle efektowne! :)
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam to ciasto tylko bez kropek z czekolady, jest to ciasto bardzo łatwe do zrobienia i jest bardzo smaczne, szkoda że nie można dodać fotki aby się pochwalić swoim, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Zachęcam do dodania zdjęcia na profilu bloga na FB :) Pozdrawiam Magda
Usuń