poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto Biedronka

Jednym z pierwszych ciast jakie upiekłam była ta oto Biedronka;) Dlatego mam do niej szczególny sentyment. Baaardzo dawno już nie piekłam tego ciasta, postanowiłam więc odszukać przepis i przypomnieć rodzince smak tego pysznego ciasta. Nie dość, że ciasto kusi smakiem to jeszcze wyglądem:)) Nie jest za słodkie, warto spróbować!





Jasne ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 1jajko. 
Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.


Ciemne ciasto:
  • 3 jajka, 
  • szklanka gęstej śmietany 18%, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • łyżeczka sody oczyszczone.
Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do  natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić.

Krem: 
  • 1/2 l mleka, 
  • cukier waniliowy, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g masła lub margaryny. 
3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić.
Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. 
Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa, 
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 
  • 50g gorzkiej czekolady. 
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.
Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki.






                                                                      Smacznego:))

 

9 komentarzy:

  1. jejku pycha :3

    http://feel-that-moments.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne i pomysłowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudne ciacho :-) z chęcią poczęstuje cię kawałkiem mojej szarlotki w zamian za kawałek biedroneczki, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym! Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho :) Nie piekłam takiego! Moje pierwsze samodzielne to chyba kokosowe - jest już na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe ciasto! Do panującej aury zza oknem chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, zrobiłam to ciasto tylko bez kropek z czekolady, jest to ciasto bardzo łatwe do zrobienia i jest bardzo smaczne, szkoda że nie można dodać fotki aby się pochwalić swoim, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Zachęcam do dodania zdjęcia na profilu bloga na FB :) Pozdrawiam Magda

      Usuń