Składniki:
- 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe),
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 czubate łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 30g masła,
- czubata łyżka kakao,
- 50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,
- orzeszki arachidowe do obtoczenia.
Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto
pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko
i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie
formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć
np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach
kokosowych.
Moje ciasto było dość
słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze
ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru:)
Smacznego:))
Z chęcią bym je spróbowała :) Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze wykorzystanie resztek ciasta jakie znam :D
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką bajaderek, ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Twoje wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować również mój przepis :-)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/bajaderki-z-orzeszkami.html?m=1