piątek, 29 sierpnia 2014

Domowe bajaderki

Zostało mi troszkę niewykorzystanego ciasta czekoladowego, ale nie mogłam pozwolić by się zmarnowało! Dlatego w błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do ich przygotowania użyłam miedzy innymi ciasta czekoladowego, masła orzechowego oraz czekolady z dodatkiem orzeszków arachidowych. Bajaderki wyszły miękkie, wilgotne, no po prostu pyszne!!!




Składniki:
  • 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe), 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego, 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych, 
  • 30g masła, 
  • czubata łyżka kakao, 
  • 50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi, 
  • orzeszki arachidowe do obtoczenia. 
Wykonanie


Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych.
Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru:)




                                                                   Smacznego:))
 

4 komentarze:

  1. Z chęcią bym je spróbowała :) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpyszniejsze wykorzystanie resztek ciasta jakie znam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką fanką bajaderek, ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Twoje wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam wypróbować również mój przepis :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/bajaderki-z-orzeszkami.html?m=1

    OdpowiedzUsuń