Biszkopt:
- 6 jajek ,
- 6 czubatych łyżek mąki tortowej,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki kakao.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 40 min w temp. 170st.
Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Krem:
- 1/2 szklanki zwykłego mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 250g masła lub margaryny,
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku.
Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku.
Masą przełożyć ciasto.
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej,
- ok. 6 łyżek mleka.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić.
Smacznego:))
Lubię mleczną kanapkę- szczególnie za ten krem, w którym tak wyraźnie czuć mleko w proszku! :) Pycha ciasto! :)))
OdpowiedzUsuńchyba musze zrobić taką kanapkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany! Wygląda cudownie, a smakuje zapewne nieziemsko! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oj nie tylko dzieci...ja też ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpysznie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńApetyczna :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! A jak z mlekiem w proszku, to na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńAle musi być smaczniutkie! Ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :) Kiedyś bardzo często piekłam!
OdpowiedzUsuńBardzo kusząco wygląda. zapisuję sobie, może moje dzieciaki też polubią ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapisane do wypróbowania!!
OdpowiedzUsuńMleko w proszku 2 szklanki ale juz w postaci plynnej?
OdpowiedzUsuńNie nie, mleka nie rozpuszczamy, dodajemy sypkie.
UsuńCiasto bardzo suche nawet po napaczowaniu. Masa po schlodzeniu strasznie twardnieje. Nie polecam tego przepisu. Szukam nastepnej "mlecznej kanapki".
OdpowiedzUsuńHmm, ja piekłam je już kilkadziesiąt razy i nigdy ciasto nie wyszło suche, mimo, że nigdy tez go nie ponczowałam. A masa nie ma żadnego "utwardzacza w sobie, typu żelatyna czy śmietan-fix i nigdy nie wyszła mi twarda, wręcz puszysta. Pozdrawiam :)
UsuńDo biszkoptu dodałam 2 łyżki cukru,bo był aż cierpki w smaku. Biszkopt wyszedł bardzo plaski. Nie wiem czy dam radę to na pół przekroić. To wina cukru?
OdpowiedzUsuńRaczej nie jest to wina cukru. Czasem wystarczy zbyt długie ubijanie lub za wysokie obroty miksera i już biszkopt opadnie.
Usuń