piątek, 5 września 2014

Ciasto Mleczna kanapka

Dzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:)




Biszkopt:
  • 6 jajek , 
  • 6 czubatych łyżek mąki tortowej, 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2-3 łyżki kakao. 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 40 min w temp. 170st.
Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Krem:
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku. 
Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku.
Masą przełożyć ciasto.

Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej, 
  • ok. 6 łyżek mleka.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić.








                                                                 Smacznego:))
 

20 komentarzy:

  1. Lubię mleczną kanapkę- szczególnie za ten krem, w którym tak wyraźnie czuć mleko w proszku! :) Pycha ciasto! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany! Wygląda cudownie, a smakuje zapewne nieziemsko! :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj nie tylko dzieci...ja też ją bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne! A jak z mlekiem w proszku, to na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale musi być smaczniutkie! Ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy :) Kiedyś bardzo często piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kusząco wygląda. zapisuję sobie, może moje dzieciaki też polubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisane do wypróbowania!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko w proszku 2 szklanki ale juz w postaci plynnej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto bardzo suche nawet po napaczowaniu. Masa po schlodzeniu strasznie twardnieje. Nie polecam tego przepisu. Szukam nastepnej "mlecznej kanapki".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ja piekłam je już kilkadziesiąt razy i nigdy ciasto nie wyszło suche, mimo, że nigdy tez go nie ponczowałam. A masa nie ma żadnego "utwardzacza w sobie, typu żelatyna czy śmietan-fix i nigdy nie wyszła mi twarda, wręcz puszysta. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Do biszkoptu dodałam 2 łyżki cukru,bo był aż cierpki w smaku. Biszkopt wyszedł bardzo plaski. Nie wiem czy dam radę to na pół przekroić. To wina cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie jest to wina cukru. Czasem wystarczy zbyt długie ubijanie lub za wysokie obroty miksera i już biszkopt opadnie.

      Usuń