czwartek, 31 lipca 2014

Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym

Dostałam od koleżanki piękne, dorodne cukinie;)) Z nadmiaru obowiązków po prostu zapomniałam w tym roku posiać swoje, bardzo się więc ucieszyłam:) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego, dlatego od razu w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:)





Składniki:
  • duża cukinia, 
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 
  • 50g ryżu pełnoziarnistego, 
  • cebula, 
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta ostrej papryki. 
Wykonanie


Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać dokładnie z ugotowanym ryżem.
Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia.




                                                         Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
Cukinia 2014Faszerujemy 2014!

8 komentarzy:

  1. Super przepis, dzisiaj zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowana cukinię,l pyszna jest

    OdpowiedzUsuń
  3. no to miałaś pyszny obiadek aż Ci zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała wypróbować ten przepis, bo u mnie cukinii pod dostatkiem, a już nie wiem, jak ją przerabiać. Sałatkę do słoików już mam, a jutro czas na ciasto czekoladowe z cukinią;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł jutro zrobię, bo już ślinka mi cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ach rzeczywiście, nie napisałam:) Ryż oczywiście mieszamy z podduszonymi warzywami z mięsem.

      Usuń