środa, 30 lipca 2014

Tiramisu z wiśnią nadwiślanką

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser, uwielbiany w moim domu:) Najczęściej przygotowuję typowo klasyczną jego wersję, którą znajdziecie tutaj. Dzisiaj jednak postanowiłam skorzystać z dobroci natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę!





Składniki:
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy, 
  • opakowanie podłużnych biszkoptów, 
  • 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), 
  • 400ml śmietanki 30%, 
  • 400g serka mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 30g startej czekolady. 
Wykonanie

W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. 
Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. 
Posypać startą czekoladą. 
Deser przechowywać w lodówce.






                                                                    Smacznego:))
 

13 komentarzy:

  1. Pycha! To dopiero musi być smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wygląda fantastycznie :) oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Te kolory, aż nie mogę się napatrzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. porwałaś moje serce, tiramisu z wiśniami :) pełna rozkosz. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłam ale już czuje jego fantastyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczami zajadam te Twoje smakołyki... Jesteśmy z Córcią na diecie i jeśli robię jakieś słodkości to tylko dla podopiecznych:-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne! Jak dla mnie połączenie smakowe idealne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie letnia wersja jednego z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda:) Czy mrożonych wiśni można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak najbardziej. Wcześniej jednak należy je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

      Usuń