Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250g wiśni nadwiślanki ChNP,
- 50g gorzkiej czekolady,
- łyżka żelatyny,
- 3 łyżki cukru,
- 300ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Ciasto francuskie podzielić na 12
prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak
eklery.
Wiśnie wypestkować, dodać
cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki
czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej
wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na
spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i
przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. Muszę kiedyś zrobić. :)
OdpowiedzUsuńRobią wrażenie :-)
OdpowiedzUsuńLekkie, smaczne i pięknie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńEleganckie i smakowite, odmiana dla kremówek :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te ciastka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :) Jadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) Super!
OdpowiedzUsuń