piątek, 25 lipca 2014

Francuskie ciastka z wiśnią nadwiślanką

Chciałam przygotować coś słodkiego, ale nie miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) 




Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 50g gorzkiej czekolady, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie

Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery.
Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





                                                         Smacznego:))

9 komentarzy:

  1. To musi być pyszne. Muszę kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie, smaczne i pięknie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie i smakowite, odmiana dla kremówek :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają te ciastka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasteczka :) Jadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie :) Super!

    OdpowiedzUsuń