Jeżeli chodzi o zdjęcie to miałam pewien problem, ponieważ moim typem było zdjęcie, które nagrodziłam za najlepszy przepis. A później już nie mogłam się zdecydować pomiędzy dwoma innymi zdjęciami.
Wybór przepisu też nie należał do łatwych, jednak postanowiłam wybrać coś, czego jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam:)
Nagrodzone osoby proszę o adres do wysyłki na mój e-mail m8adzia8@wp.pl
OTO WYNIKI!!
I miejsce (najładniejsze zdjęcie) : Łucja Serafin
Deser truskawkowo-jogurtowy z kaszy jaglanej
Składniki na spód ciasteczkowy:
wysoka forma o średnicy 20 cm
200 g herbatników
70 g masła
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową.
Herbatniki zmielić na sypki piasek. Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.
Składniki na masę jogurtową:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
szklanka wody
szczypta soli
530 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 kg truskawek + kilka sztuk do dekoracji
łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru
25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać dwie łyżki cukru. Na wolnym ogniu podgrzać aż cukier się rozpuści a owoce rozpadną. Truskawki dodać do kaszy i całość zmiksować na gładko, odstawić do całkowitego przestudzenia.
W misie miksera umieścić jogurt, pozostały cukier, masę truskawkowo-jaglaną, ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników. Na tym etapie, jeśli czujemy taką potrzebę możemy dosłodzić masę. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki na 12 godzin by deser stężał.
Przed podaniem deser udekorować świeżymi truskawkami.
Składniki na spód ciasteczkowy:
wysoka forma o średnicy 20 cm
200 g herbatników
70 g masła
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową.
Herbatniki zmielić na sypki piasek. Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.
Składniki na masę jogurtową:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
szklanka wody
szczypta soli
530 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 kg truskawek + kilka sztuk do dekoracji
łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru
25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać dwie łyżki cukru. Na wolnym ogniu podgrzać aż cukier się rozpuści a owoce rozpadną. Truskawki dodać do kaszy i całość zmiksować na gładko, odstawić do całkowitego przestudzenia.
W misie miksera umieścić jogurt, pozostały cukier, masę truskawkowo-jaglaną, ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników. Na tym etapie, jeśli czujemy taką potrzebę możemy dosłodzić masę. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki na 12 godzin by deser stężał.
Przed podaniem deser udekorować świeżymi truskawkami.
II miejsce (najlepszy przepis): Bartłomiej
Jagodowe oponki z białą czekoladą
Skład.
15 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
cukier waniliowy
3 jaja
50ml mleka
1 szklanka jagód
1 łyżka mąki pszennej
tabliczka białej czekolady, lub polewa czekoladowa
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Około 2łyżek jagód odkładamy, pozostałe mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy i wylewamy do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut. Białą polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy upieczone oponki. Na wierzch kładziemy odłożone wcześniej jagody.
Skład.
15 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
cukier waniliowy
3 jaja
50ml mleka
1 szklanka jagód
1 łyżka mąki pszennej
tabliczka białej czekolady, lub polewa czekoladowa
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Około 2łyżek jagód odkładamy, pozostałe mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy i wylewamy do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut. Białą polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy upieczone oponki. Na wierzch kładziemy odłożone wcześniej jagody.
Wszystkim bardzo dziękuję za tak liczne zainteresowanie i dużą liczbę zgłoszeń:)
A już po południu zapraszam Was na nowy konkurs!
Super zdjęcia oba śliczne gratulacje!!!
OdpowiedzUsuńOba desery wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gratuluję również Bartkowi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również gratuluję :-)
UsuńGratuluję zwycięzcom :)
OdpowiedzUsuńGratuluje zwycięstwa :) Brawo Łucja
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję za to wyróżnienie :-)
OdpowiedzUsuń