środa, 9 lipca 2014

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką, taki oszukany sernik

Na pierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) 





Ciasto: 
  • 5 żółtek, 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka soku z cytryny. 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić.


Masa:
  • 5 białek, 
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • budyń śmietankowy (40g), 
  • 120g kaszy manny, 
  • szczypta soli, 
  • 500g czerwonych porzeczek.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Piec około 60 minut w temp. 180st.






Źródło: Sweet dreams

                                                                      Smacznego:))

23 komentarze:

  1. Pyszny deserek. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda smaczne, a moje porzeczki już zjedzone :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ciasto marzenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie ciacho to ja zawsze jestem chętna :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda pysznie :-) składniki ciekawe. Z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam, ale z truskawkami.... smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślałam, że to sernik dopóki nie przeczytałam przepisu :-) Wygląda bajecznie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie Ci wyszło Madziu, w ogóle to cudownie pyszny blog :) Też zamierzam je ponownie upiec w tym sezonie porzeczkowym. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj chyba skuszę się na ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie wygląda! Niezwykle apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak wygląda jak serniczek;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie serniczki, nawet bez sera ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto. Myślę, że porzeczki są tu idealne a tak się składa, że akurat je mam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite!
    Uwielbiam porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Smacznie wygląda :)
    Czy można dodać śmietanę 12%?

    OdpowiedzUsuń
  16. Raczej polecam 18%, bo jest bardziej gęsta.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam, wyszło smaczne. Tylko wiecej porzeczek jak dla mnie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam ciasto i znika z blachy w ekspresowym tempie,bardzo smaczne,zachęcam innych do wypróbowania,od dziś będzie gościć na naszym stole w sezonie porzeczkowym.Dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mnie to cieszy :) My również bardzo lubimy to ciasto! Pozdrawiam Magda

      Usuń