Ciasto:
- 5 żółtek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 200g masła lub margaryny,
- 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soku z cytryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i
budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść
gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na
godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do
zamrażalnika.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić.
Masa:
- 5 białek,
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- budyń śmietankowy (40g),
- 120g kaszy manny,
- szczypta soli,
- 500g czerwonych porzeczek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i
cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie
wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto.
Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone
ciasto.
Piec około 60 minut w temp. 180st.
Smacznego:))
Pyszny deserek. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda smaczne, a moje porzeczki już zjedzone :(
OdpowiedzUsuńPycha! Ciasto marzenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa takie ciacho to ja zawsze jestem chętna :) Pycha!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda pysznie :-) składniki ciekawe. Z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale z truskawkami.... smaczne :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to sernik dopóki nie przeczytałam przepisu :-) Wygląda bajecznie...
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie Ci wyszło Madziu, w ogóle to cudownie pyszny blog :) Też zamierzam je ponownie upiec w tym sezonie porzeczkowym. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńoj chyba skuszę się na ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! Niezwykle apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNo tak wygląda jak serniczek;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki, nawet bez sera ;)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Myślę, że porzeczki są tu idealne a tak się składa, że akurat je mam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczki.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać śmietanę 12%?
Raczej polecam 18%, bo jest bardziej gęsta.
OdpowiedzUsuńok, dziękuję
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, wyszło smaczne. Tylko wiecej porzeczek jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Moje właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto i znika z blachy w ekspresowym tempie,bardzo smaczne,zachęcam innych do wypróbowania,od dziś będzie gościć na naszym stole w sezonie porzeczkowym.Dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mnie to cieszy :) My również bardzo lubimy to ciasto! Pozdrawiam Magda
Usuń