czwartek, 24 lipca 2014

Lodowy deser adwokatowy z truskawką kaszubską

Udało mi się znaleźć jeszcze trochę dorodnych truskawek, dlatego musiałam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego! Stworzyłam wyborny lodowy, niezwykle delikatny i aksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha...



Składniki:
  • 150 g śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki likieru jajecznego,
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 20 dużych truskawek kaszubskich ChOG, 
  • mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji. 
Wykonanie

Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny.
Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć z formy na talerz. Udekorować plasterkami truskawek oraz orzeszkami i startą czekoladą.
Podawać od razu.






                                                                       Smacznego:))
 

10 komentarzy:

  1. cudowny deser, u nas truskawek już nie ma :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zaszalałaś :) wygląda tak, że ślinotoku aż sie dostaje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię desery z alkoholem, są takie... Dorosłe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! :) Wygląda bardzo apetycznie ;)
    PS. Mam taki sam talerz ;D

    OdpowiedzUsuń