Spód:
- 200g herbatników,
- 3 łyżki margaryny,
- 3 łyżki masy krówkowej.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył.
Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko
zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok.
21-24cm. Schłodzić.
Porzeczkowa pianka:
- 3/4 szklanki czarnych porzeczek,
- 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 3 łyżki cukru,
- galaretka porzeczkowa,
- 100ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Porzeczki
umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce
puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok
ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;)
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.
Mleko
ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie
puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek.
Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód.
Schłodzić.
Gdy pianka zastygnie ubić
śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta
śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami.
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek, tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Coś pysznego!!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
A prezentuje się wyjątkowo uroczo :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, tak pozytywnie aż ma się ochotę zanurzyć łyżkę :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :) Wygląda niebiańsko, a smakuje z pewnością wspaniale! Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń