Ciasto:
- 125g masła lub margaryny,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i
posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i
brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w
temp. 180st. Ostudzić.
Masa budyniowa:
- 4 żółtka,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 125g masła lub margaryny,
- łyżka żelatyny,
- 300g truskawek,
- galaretka truskawkowa,
- 4 łyżki cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru.
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i
cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki i żółtka.
Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Do
gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę.
Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy
budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek,
resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić.
Smacznego:))
Truskawki jakoś w tym sezonie wyjątkowo mi smakują. Tarta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała :) u nas na szczęście truskawki można kupić jeszcze we wrześniu a pan z warzywniaka zapewniał mnie że nawet w październiku :)
OdpowiedzUsuńPIękna ;)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek tego cuda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)) Zufik zapraszam:))
OdpowiedzUsuńSmaczne ciasto!!
OdpowiedzUsuń