środa, 2 lipca 2014

Tarta z truskawkami i masą budyniową

Co prawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! 



Ciasto:
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki zimnej wody, 
  • szczypta soli. 

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Masa budyniowa:
  • 4 żółtka, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 300g truskawek, 
  • galaretka truskawkowa, 
  • 4 łyżki cukru waniliowego, 
  • 1/2 szklanki cukru.

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki i żółtka. Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. 
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić.


                                                            Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Lato w pełni!
 

7 komentarzy:

  1. Truskawki jakoś w tym sezonie wyjątkowo mi smakują. Tarta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała :) u nas na szczęście truskawki można kupić jeszcze we wrześniu a pan z warzywniaka zapewniał mnie że nawet w październiku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wpraszam się na kawałek tego cuda! :)

    OdpowiedzUsuń