Składniki:
- 225 g ciasta francuskiego,
- 150 g białego sera,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 25g cukru pudru,
- 200 g wiśni nadwiślanki ChNP.
Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów.
Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz
jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie
wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je
dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki.
Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
- 25g mąki pszennej,
- 1,5 łyżki cukru,
- łyżka masła.
Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st.
Smacznego:))
Cudowne :) do kawki w sam raz :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i proste!
OdpowiedzUsuńProsto, szybko a jak smacznie.
OdpowiedzUsuńale boskie ! kradnę jedną :)
UsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤