wtorek, 29 lipca 2014

Francuskie sakiewki z wiśniami

Ciasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka...





Składniki:
  • 225 g ciasta francuskiego, 
  • 150 g białego sera, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 25g cukru pudru, 
  • 200 g wiśni nadwiślanki ChNP. 

Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem.


Kruszonka:
  • 25g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżki cukru, 
  • łyżka masła.

Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st.








                                                          Smacznego:))

 

4 komentarze:

  1. Cudowne :) do kawki w sam raz :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ale boskie ! kradnę jedną :)
      Pozdrawiam
      Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
      PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

      Usuń