środa, 23 lipca 2014

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą

Sezon na porzeczki w pełni, nie może więc zabraknąć i u mnie przepisów z dodatkiem tych owoców:) Gdy całkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować!





Kruche ciasto:
  • 150g mąki pszennej, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 100g cukru, 
  • 75 g mąki ziemniaczanej, 
  • 40g wiórków kokosowych, 
  • 500 ml śmietanki 30%, 
  • jajko + 3 żółtka, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 450g czerwonej porzeczki. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut  w temp. 190st.


Beza:
  • 5 białek, 
  • 200g cukru. 

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście. 
Piec około 40 minut w temp. 175st. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Ola in the kitchen

                                                           Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Porzeczkowo mi 2014Lato w pełni!
 

12 komentarzy:

  1. smakowicie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Aż mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ucierane owocowe ciasto. Czego można chcieć więcej? Chyba tylko kawę... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję;)) Krystyno da się załatwić:))

    OdpowiedzUsuń