środa, 30 lipca 2014

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem

Wiecie, że kiedyś nie przepadałam za jabłecznikiem? Właściwie sama nie wiem dlaczego:)) teraz jednak jabłecznik jest na liście moich ulubionych ciast. Najbardziej lubię jabłecznik z  budyniem, dlatego tym razem zrobiłam zupełnie inna wersję budyniu, do którego nie użyłam mleka tylko białe wino oraz sok jabłkowy dzięki czemu "budyń" bardziej przypomina "kisiel":) Całość pokryte jest warstwą śmietanki z dodatkiem ajerkoniaku.




Ciasto: 
  • 300g mąki pszennej, 
  • 120g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 125 g margaryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek grójeckich ChOG, 
  • 3 szklanki soku jabłkowego, 
  • szklanka białego wina, 
  • 250g cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 2 budynie waniliowe. 
Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić.

 Wierzch:
  • 400g śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 150ml ajerkoniaku, 
  • łyżka żelatyny. 
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała.






                                                             Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. Ta szarlotka wygląda obłędnie.
    Nadzienie musi być pyszne.
    Czy można wiedzieć co to za jabłka?
    Nigdy o nich nie słyszałam a mam duży targ blisko domu.
    Można dać inne czy to wyjątkowe jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jabłka z nazwą chronioną z centrum mazowsza. To nazwa chroniona tak jak "oscypki" gdyż ze względu na pochodzenie mają unikalny smak. Grójec jest jednym z największych producentów jabłek w Europie

      Usuń
  2. Wspaniałe!! Ma w sobie wszystko co lubię !

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu, mega smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu kusisz, ciasto obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo elegancki jabłecznik, w wersji tylko dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń