Ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 30g cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 15g masła,
- jajko.
Nadzienie:
- 250g białego sera,
- 1/2 szklanki mleka,
- 100g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 krople aromatu cytrynowego,
- 2 jajka,
- 200g wiśni nadwiślanki ChNP,
- 1/2 szklanki malin,
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej.
Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem,
mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest dość płynna, ale taka ma
być;)) wylać na drożdżowy spód. Rozsypać wypestkowane, odsączone
wiśnie. Odstawić na 15 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić. Wierzch posypać malinami i borówką, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego;)))
Świetny pomysł, cudownie wygląda taka pełna owoców :)
OdpowiedzUsuń