wtorek, 29 lipca 2014

Drożdżowa tarta z serem i owocami

Pyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;)





Ciasto:
  • 200g mąki pszennej, 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • 30g cukru, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 15g masła, 
  • jajko. 
Mąkę przesiać, dodać cukier i jajko. Do letniego mleka dodać masło oraz wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm.

 Nadzienie:
  • 250g białego sera, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 100g cukru, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 krople aromatu cytrynowego, 
  • 2 jajka, 
  • 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 1/2 szklanki malin, 
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej.

Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest dość płynna, ale taka ma być;)) wylać na drożdżowy spód. Rozsypać wypestkowane, odsączone wiśnie. Odstawić na 15 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić. Wierzch posypać malinami i borówką, oprószyć cukrem pudrem.






                                                            Smacznego;)))

 

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł, cudownie wygląda taka pełna owoców :)

    OdpowiedzUsuń