niedziela, 13 lipca 2014

Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami

Krzaki w ogrodzie aż się uginają pod ciężarem słodkich malin. Od razu do głowy przyszły mi kruche babeczki z maślanym kremem i duuużą ilością świeżych, słodkich malin:) Wszystko doskonale się ze sobą łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców. 







Kruche ciasto:   
  • 300 g mąki krupczatki, 
  • 100g margaryny, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • jajko.

Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem maślany: 
  • 3 żółtka, 
  • czubata szklanka cukru, 
  • szklanka mleka, 
  • 150g margaryny, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • laska wanilii, 
  • 350 g świeżych malin.

Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą.







                                                                     Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:



Lato w pełni!

 

10 komentarzy:

  1. Jeszcze nic w tym roku nie robilam z malinami,ale chyba musze w koncu, tyle sie pokazuje pysznych przepisów z malinami

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, zjadłabym jedna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie małe babeczki mniam :) do kawki w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki piękne i zdjęcia również:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ślinka cieknie, a ręka wyciąga się bezwiednie ku monitorowi...

    OdpowiedzUsuń
  6. nie zrozumiałam, kiedy i w jakiej ilości dodaje się cukier w masie? cukier pojawia się 2x...to jak z nim jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałam się pomylić. Najlepiej jest dodać cały cukier od razu do gotującej się masy,ale jeśli się zapomni można dodać podczas ucierania margaryny.

      Usuń