Kruche ciasto:
- 300 g mąki krupczatki,
- 100g margaryny,
- 100g cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- jajko.
Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować
kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki
na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie
dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około
15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem maślany:
- 3 żółtka,
- czubata szklanka cukru,
- szklanka mleka,
- 150g margaryny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- laska wanilii,
- 350 g świeżych malin.
Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz
cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko
wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii.
Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać
babeczki, udekorować malinami i miętą.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Jeszcze nic w tym roku nie robilam z malinami,ale chyba musze w koncu, tyle sie pokazuje pysznych przepisów z malinami
OdpowiedzUsuńpyszności, zjadłabym jedna:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńTakie małe babeczki mniam :) do kawki w sam raz :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten krem! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne są!
OdpowiedzUsuńBabeczki piękne i zdjęcia również:)
OdpowiedzUsuńWow, ślinka cieknie, a ręka wyciąga się bezwiednie ku monitorowi...
OdpowiedzUsuńnie zrozumiałam, kiedy i w jakiej ilości dodaje się cukier w masie? cukier pojawia się 2x...to jak z nim jest?
OdpowiedzUsuńMusiałam się pomylić. Najlepiej jest dodać cały cukier od razu do gotującej się masy,ale jeśli się zapomni można dodać podczas ucierania margaryny.
Usuń