poniedziałek, 7 lipca 2014

Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem

Upał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii.





Składniki:
  • po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 
  • 3 brzoskwinie, 
  • 2 dymki, 
  • 2 gałązki lawendy, 
  • 4 gałązki tymianku, 
  • kilka listków bazylii, 
  • 100 g koziego sera, 
  • 2 duże pomidory, 
  • olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski. 

Wykonanie


Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać.
Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.






Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl


                                                              Smacznego:))



6 komentarzy:

  1. Pyszna :) Z kozim serem uwielbiam i lubię go łączyć z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo i smacznie. Cieszy oczy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolory i smaczne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie łączyłam brzoskwini i koziego sera, czuję się zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń