wtorek, 23 września 2014

Makaron z kurkami

W tygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:)



Składniki:
  • 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 
  • 300g kurek, 
  • szklanka śmietanki 36%, 
  • 100g żółtego sera,
  • ząbek czosnku, 
  • cebula, 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 szklanki rosołu, 
  • olej. 
Wykonanie

Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. 
Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem.




                                                          Smacznego:))
 

5 komentarzy:

  1. Już od wieków nie jadłam kurek a tu dziś wszyscy tak kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki makaron z kurkami to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :-) ja bym tylko dodała pieczarki bo nie lubię leśnych grzybów :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurki z makaronem! Mniam, mniam, mniam......

    OdpowiedzUsuń