poniedziałek, 14 lipca 2014

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną

Co prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) 




Spód:
  • 100g herbatników maślanych, 
  • 70g masła lub margaryny.

Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm.


Masa:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 300 ml śmietanki 30%, 
  • szklanka wrzątku, 
  • szczypta soli, 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 
  • laska wanilii, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 
  • 500 g truskawek, 
  • galaretka truskawkowa.

Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić.
Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.






Inspiracja: Moje wypieki

                                                                  Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, w dodatku z kaszą jaglaną którą uwielbiam. W najbliższym czasie muszę spróbować zrobić to ciasto, bo wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie Madziu,l zawsze pyszne ciasta, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie Ci wyszedł:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kemem jaglanym na pewno smakuje niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na sernik, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezon truskawkowy kończy się zdecydowanie za szybko, przecież takie ciasta chciałoby się jeść na okrągło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń