Składniki:
- 6 jajek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 500 g rabarbaru.
Wykonanie
Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz
cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Miksować do połączenia składników.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Twoje ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Kochamy <3<3 taaaakie cudowne ciasta!!!
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo apetyczne:):)
Serdeczności!!!
Tapenda
Takie proste ciasta są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńno mi takie ciasta na oleju czy jogurcie nie wychodzą :((((, już kilka razy była porażka to nawet się za nie nie zabieram
OdpowiedzUsuńPycha :) u mnie dziś też rabarbar tylko na drożdżówkach ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńUleńko zauważyłam, że najważniejsze jest to, by ucierać jajka z cukrem co najmniej 5 minut, wtedy sukces murowany:))
Joasiu brzmi pysznie;)))
Niby najprostsze a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń