sobota, 10 maja 2014

Najprostsze ciasto z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem, ale musiałam wymyślić też coś innego.  Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem jest również to, że na drugi dzień nadal zachowuje swoją świeżość. Niestety nie było możliwości sprawdzenia jak długo można przechowywać to ciasto:)




Składniki:
  • 6 jajek, 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 500 g rabarbaru.

Wykonanie


Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






                                                               Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
RabarbalovePiknik majowy

8 komentarzy:

  1. muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda Twoje ciasto! ; )
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy <3<3 taaaakie cudowne ciasta!!!
    Baaaaardzo apetyczne:):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste ciasta są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no mi takie ciasta na oleju czy jogurcie nie wychodzą :((((, już kilka razy była porażka to nawet się za nie nie zabieram

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) u mnie dziś też rabarbar tylko na drożdżówkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję:))
    Uleńko zauważyłam, że najważniejsze jest to, by ucierać jajka z cukrem co najmniej 5 minut, wtedy sukces murowany:))
    Joasiu brzmi pysznie;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby najprostsze a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń