środa, 28 maja 2014

Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami

Na krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) 





Masa grysikowa: 
  • 650ml mleka,
  • 100g kaszy manny, 
  • 120g masła, 
  • 180g kremu czekoladowego, 
  • łyżka cukru, 
  • 230g herbatników. 

Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.
Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Odstawić do ostygnięcia.


Masa owocowa: 
  • 500g truskawek, 
  • 200g czerwonych porzeczek,
  • 450ml wody, 
  • 100g cukru, 
  • 90g mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki konfitury różanej. 

Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody.
Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć  z ognia, dodać dżem i wymieszać.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.


Masa jogurtowa: 
  • 700ml jogurtu naturalnego, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 25 g żelatyny, 
  • 70ml wody, 
  • 2 łyżki konfitury różanej. 

Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały.
Przed podaniem udekorować truskawkami.





Źródło:  Cake Time


                                                         Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
 

15 komentarzy:

  1. Łał, ale apetyczne ciacho! :) I truskawki i czekolada... mmm... ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa kompozycja ;))Wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja takie połączenie smaków, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wydaniu to i mi by kaszka smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, uwielbiam grysikowe kremy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale ! Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  8. Magdo, u Ciebie wszystko wychodzi smacznie :-)
    Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasto :) wyszło bajecznie :) truskawki z czekoladą - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam jakie pyszne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne ciacho :D, dziękuje za odwiedziny powolutku nadrabiam zaległości przy okazji w końcu wolnego czasu :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.O jaki krem czekoladowy chodzi? czy taki "gotowiec" z torebki? jesli tak to jaki konkretnie,bo nie mieszkam w Pl .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o krem czekoladowy ze słoika np. Nutella;))

      Usuń