Składniki:
- 500g wołowiny,
- 500g szynki wieprzowej bez kości,
- 2 marchewki,
- puszka groszku,
- cebula,
- sól ziołowa (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),
- 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego (użyłam Kamis),
- 3 ziarna jałowca (użyłam Kamis),
- łyżeczka mąki,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- tymianek.
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą ziołową i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę.
Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Przed podaniem oprószyć odrobiną tymianku.
Smacznego:))
Akurat dziś mam gulasz na obiad :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy, niezbyt za nim przepadam. Jakoś nie lubię dań mięsnych, chociaż nie uważam się za wegetariankę. Po prostu wolę inne potrawy i już :)
Pozdrawiam.
cudne naczynie!!! i gulasz na pewno smakowity :)
OdpowiedzUsuńLubię takie gulasze :)
OdpowiedzUsuńnie mam wątpliwości: to musi być niesamowicie aromatyczny i pyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuńPięknie podany ,wyborny gulasz.
OdpowiedzUsuńPiękne naczynie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po testowaniu przepisu. Gulasz wyszedł pyszny. Curry nie miała więc dodałam kurkumy. Powodzenia przy dalszych inspiracjach ;) Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo się cieszę, że smakowało:))
OdpowiedzUsuń