Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g margaryny,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru waniliowego.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,
dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze
utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym.
24x27cm.
Masa:
- 100g mlecznej czekolady,
- czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 białka,
- szczypta soli,
- 100g czekolady z orzechami,
- 2 łyżki śmietany 12%.
Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać
cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać
szpatułką. Masę rozłożyć na cieście.
Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Aż ślinka cieknie! Smakowitości!!:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to ja chętnie porwę do kawki :) Pasowałoby mi idealnie !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i smaczne ,co wnioskuję po składnikach.
OdpowiedzUsuńŁadniutkie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę fantastycznie :) Na pewno jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńO! bardzo fajny przepis :D Ciacho wygląda super!
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to ja chętnie zjem, uwielbiam orzechy więc ciasto na pewno mi będzie smakowało
OdpowiedzUsuńZapisane:)
OdpowiedzUsuńmmm... takie kocham najbardziej!
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho, nie dziwię się że znikało :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Pyszne!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, musi być pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się bardzo, że się Wam podoba;))
OdpowiedzUsuńCzy to jest przepis na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńNie. W przepisie podałam wymiary blaszki 24 x 27cm.
OdpowiedzUsuńZaraz biorę się za robotę. Będzie świetna niespodzianka na jutrzejsze imieniny mamy. Zastanawia mnie tylko brak proszku do pieczenia czy jakiegokolwiek spulchniacza. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to błąd, czy takwłaśnie ma być? Nie mam zbyt dużego doświadczenia kulinarnego.
UsuńNie ma żadnego błędu:)) To takie ucierano-kruche ciasto, do którego nie trezba dodawać żadnych spulchniaczy:))
UsuńWłasnie wcinamy całą rodziną :) Pyszne jest
OdpowiedzUsuńPyszne jest :) dopiero upiekłam a juz pół blachy nie ma ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy ciasto mam upiec razem z masą czy tylko samo ciasto piec 30 min?
OdpowiedzUsuńWszystko pieczemy razem.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź muszę wypróbować w ten weekend:)
OdpowiedzUsuń