niedziela, 11 maja 2014

Bułki na burgery i domowe burgery

Po raz kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:)




Zaczyn:
  • 340g mąki pszennej chlebowej, 
  • 10 g świeżych drożdży, 
  • 340g letniego mleka. 

Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny.


Ciasto właściwe: 
  • 215 g mąki pszennej chlebowej, 
  • 2 żółtka, 
  • łyżeczka soli, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego, 
  • sezam i mak do posypania, 
  • jajko.

Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.


 Nadzienie:
  •  1/2 kg mielonej wieprzowiny, 
  • sól, pieprz, 
  • jajko, 
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • łyżeczka przyprawy do chili con carne, 
  • sałata, 
  • pomidor, 
  • ogórek, 
  • ser.

Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.





                                                                         Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Piknik majowy


12 komentarzy:

  1. Pyszne są te bułki :)
    dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne bułeczki :) do następnego wypiekania !

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak bułeczki doskonałe :) Pięknie u Ciebie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Mogę jednego? Bo u mnie juz nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu idealne:-)! Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo apatyczne,a ja bez śniadania ;-) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. genialnie ci wyszły, miło było razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe najlepsze, super Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń