Biszkopt:
- 5 jajek,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- budyń czekoladowy,
- 2 łyżki kakao.
Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier.
Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,
stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń
oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i
przekroić na pół.
Krem:
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 duże wafle "Prince Polo",
- 100g gorzkiej czekolady,
- 2 czubate łyżeczki żelatyny,
- puszka brzoskwiń,
- galaretka o smaku brzoskwiniowym.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Czekoladę i wafle zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Brzoskwinie
odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy.
Biszkopt nasączyć
pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim
blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć
połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego:))
Pięknie wygląda, fantastyczny przepis - wypróbuję w najbliższym czasie ;))
OdpowiedzUsuńhmmm brzmi smakowicie, przetestuję na urodziny córci
OdpowiedzUsuńBoskie takie ciacho! Uwielbiam prince polo :)
OdpowiedzUsuńidealne na popołudniową kawę z przyjaciółkami!
OdpowiedzUsuńPyszne! Choć wolę Grześki:P
OdpowiedzUsuńTy masz fajne pomysły dziewczyno. Kupuję to ! Bo bardzo świetnie chrupiący musi być krem :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście Prince Polo dzisiaj i u mnie i u Ciebie :) Widziałam już kilka wersji tego ciasta, ale Twojej jeszcze nie. Prezentuje się bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńciasto palce lizać, wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńJadłam u kuzynki :) jest faktycznie pyszne !
OdpowiedzUsuńA zamiast brzoskwiń pasowałyby cząstki mandarynek z puszki?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej mandarynki będą pasowały:)
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić ciacho na formę 24x24 i użyłam przelicznika, ale masa ledwo co przykryła dno ;/ Jak to mozna przeliczyc?
OdpowiedzUsuńNa taką blaszkę proponuję biszkopt z dużych jajek a masę z 400ml śmietanki.
OdpowiedzUsuńCzyli biszkopt z tych proporcji podanych, czy chodzi, że z dużych przeliczonych (3) jajek? Przepram, że tak męczę pytaniami, ale chciałabym, żeby mi ciasto wyszło, bo jest idealne ;)
UsuńNie ma problemu:)) ja nigdy nie korzystam z przelicznika, zawsze sama przeliczam, tak "na oko':) Na taką blaszkę na biszkopt użyłabym: 3 duże jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, czubatą łyżeczkę proszku, łyżkę kakao i 1 budyń czekoladowy.
UsuńDo masy zaś polecam użyć 400ml śmietanki, 2 wafle, 70g czekolady, 2 łyżki pudru, 1,5 łyżeczki żelatyny i puszkę brzoskwiń (Może troszkę zostać) i jedną galaretkę:)
Pozdrawiam