środa, 7 maja 2014

Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami

Dawno temu dostałam do siostry przepis na ciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;))





Biszkopt:
  • 5 jajek, 
  • czubata szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • budyń czekoladowy, 
  • 2 łyżki kakao.  


Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.


Krem:
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 3 duże wafle "Prince Polo", 
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny, 
  • puszka brzoskwiń, 
  • galaretka o smaku brzoskwiniowym.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Czekoladę i wafle zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. 
Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. 
Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą  galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.




                                                                       Smacznego:))
 

16 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, fantastyczny przepis - wypróbuję w najbliższym czasie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm brzmi smakowicie, przetestuję na urodziny córci

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie takie ciacho! Uwielbiam prince polo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na popołudniową kawę z przyjaciółkami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty masz fajne pomysły dziewczyno. Kupuję to ! Bo bardzo świetnie chrupiący musi być krem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście Prince Polo dzisiaj i u mnie i u Ciebie :) Widziałam już kilka wersji tego ciasta, ale Twojej jeszcze nie. Prezentuje się bardzo smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto palce lizać, wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam u kuzynki :) jest faktycznie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. A zamiast brzoskwiń pasowałyby cząstki mandarynek z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  10. jak najbardziej mandarynki będą pasowały:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałam zrobić ciacho na formę 24x24 i użyłam przelicznika, ale masa ledwo co przykryła dno ;/ Jak to mozna przeliczyc?

    OdpowiedzUsuń
  12. Na taką blaszkę proponuję biszkopt z dużych jajek a masę z 400ml śmietanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli biszkopt z tych proporcji podanych, czy chodzi, że z dużych przeliczonych (3) jajek? Przepram, że tak męczę pytaniami, ale chciałabym, żeby mi ciasto wyszło, bo jest idealne ;)

      Usuń
    2. Nie ma problemu:)) ja nigdy nie korzystam z przelicznika, zawsze sama przeliczam, tak "na oko':) Na taką blaszkę na biszkopt użyłabym: 3 duże jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, czubatą łyżeczkę proszku, łyżkę kakao i 1 budyń czekoladowy.
      Do masy zaś polecam użyć 400ml śmietanki, 2 wafle, 70g czekolady, 2 łyżki pudru, 1,5 łyżeczki żelatyny i puszkę brzoskwiń (Może troszkę zostać) i jedną galaretkę:)
      Pozdrawiam

      Usuń