czwartek, 8 maja 2014

Zalewajka - ciasto z kremem i owocami

To ciasto pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa;) Mama przygotowywała je na wszelkie uroczystości, ponieważ zawsze cieszyło się ono wielkim wzięciem:)) Jest lekkie, wilgotne, pełne owoców. Pyszne!! Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców...




Biszkopt:
  • 4 jajka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.
Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem: 
  • 2 duże jajka, 
  • 100g masła, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Jajka ubija z cukrem na parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksować jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną.
Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy.


Wierzch: 
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki, 
  • słoik wypestkowanych wiśni, 
  • 2 galaretki cytrynowe.
 
Owoce odsączyć, rozłożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić.
Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić.




                                                                    Smacznego:))

 

6 komentarzy:

  1. Cudowny pomysł! Ależ bym zjadła takiej zalewajki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak przeczytałam tytuł to myślałam że jakąś zupę podajesz :) Cieszę się jednak że to ciasto !! pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. No u nas na Slasku zalewajka to jest zupa ( barszcz bialy ). Ciasto piekne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, zdecydowanie prezentuje się kusząco :)

    OdpowiedzUsuń