czwartek, 22 maja 2014

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Do tego ciasta zabierałam się od jakiś 2 miesięcy i zawsze coś mi w tym przeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to tak długo, ponieważ okazało się po prostu przepyszne!! Ciasto jest wilgotne i niezwykle puszyste zarazem. Masa serowa oraz śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole...



Ciasto:
  • 5 jajek, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 5 łyżek kakao.

Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec około 40 minut w temp. 180st. 
Ostudzić, przekroić na pół. 


Poncz:
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 
  • 1/3 szklanki wody, 
  • 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)

Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. 
Posmarować połową dżemu.


Krem: 
  • 200 g masła, 
  • 500g sera z wiaderka, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.


Wierzch:
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki serka mascarpone, 
  • 50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.






Źródło: Moje wypieki


                                                               Smacznego;))

 

22 komentarze:

  1. Genialne ciacho! :)
    Chętnie bym spróbowała do dzisiejszej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne jest to ciasto :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje!
    Marzę o takim kawałku...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  7. jak smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjne, ja chętnie poproszę o kawałek

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam jest przeokropnie pyszne, mam też je u siebie na blogu)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie!!!
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda obłędnie! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie Twoje ciasta wyglądają obłędnie, ale w tym jeszcze dodatkowo super smaki. Kolejne do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest naprawdę super Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto rewelacyjne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. upieklam sama i jest pyszne , rozplywa sie w ustach


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę;)) To jedno z naszych ulubionych ciast!

      Usuń
    2. To ciasto jest najlepsze na świecie.

      Usuń
  15. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak wygląda tak smakuje smakowite piekę na rozne okazje polecam

    OdpowiedzUsuń