wtorek, 13 maja 2014

Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką

To było jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą.




Biszkopt:
  • 3 duże jajka, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1 łyżka octu. 

Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić.


Masa rabarbarowa:
  • 1/2 kg rabarbaru, 
  • 2 galaretki agrestowe, 
  • 3/4 szklanki cukru. 

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.


Pianka: 
  • 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 
  • 1 Śnieżka, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g gorzkiej czekolady. 

Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę.
Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, by pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.






                                                             Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Rabarbalove
 

7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda, bardzo smakowicie.;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na biszkopt z rabarbarem, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wypróbowania - z dopiskiem pilne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasto . Lubię ciasta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli użyłabym 3 średnich jaj, to jakie powinny być proporcje pozostałych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że proporcje mogą być takie same zarówno dla dużych jaj jak i dla średnich.

    OdpowiedzUsuń