Biszkopt:
- 3 duże jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki mąki,
- 1 łyżka octu.
Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z
proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą
mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st.
Ostudzić.
Masa rabarbarowa:
- 1/2 kg rabarbaru,
- 2 galaretki agrestowe,
- 3/4 szklanki cukru.
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.
Pianka:
- 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa),
- 1 Śnieżka,
- 200 ml mleka,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku,
przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na
niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę.
Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, by pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Cudownie wygląda, bardzo smakowicie.;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na biszkopt z rabarbarem, pyszności :)
OdpowiedzUsuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania - z dopiskiem pilne:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto . Lubię ciasta z rabarbarem
OdpowiedzUsuńJeżeli użyłabym 3 średnich jaj, to jakie powinny być proporcje pozostałych składników?
OdpowiedzUsuńMyślę, że proporcje mogą być takie same zarówno dla dużych jaj jak i dla średnich.
OdpowiedzUsuń