środa, 14 maja 2014

Gulasz z warzywami

Mój mąż bardzo lubi gulasz, jednak nie robię go zbyt często, ale za to jak już zrobię to staram się żeby był wyjątkowy:)) Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowo - wołowy z dodatkiem warzyw, ziół i bogactwem przypraw;)) 




Składniki: 
  • 500g wołowiny, 
  • 500g szynki wieprzowej bez kości, 
  • 2 marchewki, 
  • puszka groszku, 
  • cebula, 
  • sól ziołowa (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego (użyłam Kamis), 
  • 3 ziarna jałowca (użyłam Kamis), 
  • łyżeczka mąki, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • tymianek.  

Wykonanie


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą ziołową i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę.
Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Przed podaniem oprószyć odrobiną tymianku.






                                                                 Smacznego:))

8 komentarzy:

  1. Akurat dziś mam gulasz na obiad :)
    Szczerze powiedziawszy, niezbyt za nim przepadam. Jakoś nie lubię dań mięsnych, chociaż nie uważam się za wegetariankę. Po prostu wolę inne potrawy i już :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne naczynie!!! i gulasz na pewno smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mam wątpliwości: to musi być niesamowicie aromatyczny i pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podany ,wyborny gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jestem po testowaniu przepisu. Gulasz wyszedł pyszny. Curry nie miała więc dodałam kurkumy. Powodzenia przy dalszych inspiracjach ;) Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję! Bardzo się cieszę, że smakowało:))

    OdpowiedzUsuń