sobota, 1 lutego 2014

Pączki z nadzieniem adwokatowym

Lada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!!




Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej, 
  • 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 100 g świeżych drożdży, 
  • 6 żółtek, 
  • 1 całe jajko, 
  • 1/2 l mleka, 
  • 50ml spirytusu, 
  • 100g cukru, 
  • cukier waniliowy, 
  • 100g masła, 
  • cytryna, 
  • szczypta soli.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min.
Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30minut do podrośnięcia.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.


Krem:
  • 1/2 l mleka, 
  • budyń waniliowy, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat.

400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. 
Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. 
Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem. 
Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.







A jeśli brakuje Wam czasu na upieczenie własnych pączków, polecam te:)

                                                             Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Tłusty czwartek 2014Karnawałowe smażenieBardzo Tłusty Czwartek 2014

9 komentarzy: