Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g świeżych drożdży,
- 6 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 1/2 l mleka,
- 50ml spirytusu,
- 100g cukru,
- cukier waniliowy,
- 100g masła,
- cytryna,
- szczypta soli.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min.
Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30minut do podrośnięcia.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.
Krem:
- 1/2 l mleka,
- budyń waniliowy,
- 4 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat.
400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie
mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż
zgęstnieje. Ostudzić.
Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy
użyciu blendera.
Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem.
Podawać
oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
MNIAM
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, jeszcze z takim nadzieniem pycha:)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńMadziu chętnie bym takie wszamała ;)
OdpowiedzUsuńW domu jeszcze z takim nadzieniem nie robiłam pycha
OdpowiedzUsuńZ adwokatem..jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJa też smażę pączki, ale nie robiłam z mąką pełnoziarnistą. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziewczyny naprawdę polecam;):)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione nadzienie :D mniammm
OdpowiedzUsuń