niedziela, 9 lutego 2014

Krem budyniowy z owocami

Mam dużo zapasów mrożonych owoców, muszę je więc jakoś spożytkować. Przygotowałam moim chłopakom szybki deser budyniowo-śmietankowy z dodatkiem owoców i tego co znalazłam w szafkach:) Był bardzo smaczny i, jak zwykle, było za mało:):)






Składniki:
  • 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny), 
  • budyń waniliowy z cukrem, 
  • 1/2 l mleka, 
  • laska wanilii, 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%, 
  • 50g masła, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 biszkopty, 
  • kostka gorzkiej czekolady.

 Wykonanie:


Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia. 
450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić. 
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. 
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem. 
Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami.







                                                                             Smacznego:)

 
Przepis dodaję do akcji:



Słodkie Walentynki 2014

6 komentarzy:

  1. Jeśli masz za dużo mrożonych owoców to możesz się ze mną podzielić :D Chętnie sporządziłabym sobie taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musiało być pyszne! Budyń zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny i prosty deserek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:)
    Olu mam bardzo dużo, z chęcią się podzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam odmiany dla zwykłego budyniu i chyba właśnie znalazłam!:D Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, bardzo się cieszę, że mogłam Cię zainspirować;)

    OdpowiedzUsuń