czwartek, 27 lutego 2014

Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną

Żeby tradycji stało się za dość i żeby nam się wiodło, upiekłam też tradycyjne pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść!




Składniki:
  • 600g mąki pszennej, 
  • 50g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek cukru, 
  • niepełna szklanka mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 3 żółtka, 
  • 100g masła, 
  • otarta skórka z 1/2 cytryny, 
  • 1 łyżka octu, 
  • ulubione konfitury, 
  • skórka kandyzowana pomarańczowa (użyłam GoldPack).
 Wykonanie

Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną.









                                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji: 
 

Tłusty czwartek 2014Karnawałowe smażenie

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Zużywamy zapasy przed wiosną

5 komentarzy: