środa, 5 lutego 2014

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Kolejna próba przed Tłustym Czwartkiem:) Podawałam Wam ostatnio dwa przepisy na pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste i nie za słodkie;) Koniecznie musicie je zrobić!!




Ciasto:
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  •  szklanka śmietany 18%, 
  • 200g masła, 
  • 2 żółtka, 
  • czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • szczypta soli. 


Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. 
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.
Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów.


Nadzienie:
  • 5 jabłek, 
  • 50g masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • jajko, 
  • brązowy cukier do posypania.  

Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec około 25-30 minut w temp. 190st.











Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj.

                                                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Rogale i rogaliki

27 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, prawie czuję jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rogaliki jakoś tak z dziećmi mi się kojarzą i chętnie bym się przeniosła w tamten młody świat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię półfrancuskie rogaliki. Twoje wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś je zrobiłam wyszły pięknie i pięknie pachną masełkiem :) Dziękuję i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj zrobione z połowy porcji i z suchych drożdży bo tylko takie miałam a wieczorem nie było jak do sklepu wyjść. Troszkę ciemniejsze wyszły, bo zapomniałam, że mój piekarnik trzeba ustawiać na lekko niższą temperaturę. Ale wyszły pyszne i następnym razem już z całej porcji i z nadzieniem z jabłek.
    Pozdrawiam
    http://www.przygodywkuchni.blogspot.com/2014/09/rogaliki-pofrancuskie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izabela bardzo się cieszę, że mimo wszystko smakowały:)))

      Usuń
  7. Przepyszne !!! Ten przepis zawital w moim domu na stale:) uwielbiamy te rogaliki oczywiscie testujemy rowniez z innym nadzieniem ale z jabluszkiem sa przecudne :) dziękuję za ten pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Śmietana ma być kwaśna czy słodka ?? Nigdy tego nie wiem ;-).

    Pozdrawiam, Justyna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy jeśli użyję do środka jagód, to ciasto należy również posmarować masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wtedy nie trzeba :)Jagody mogłyby puścić zbyt dużo soku.

      Usuń
  11. Witam. Mam pytanie. Jakiej pojemności ma być szklanka, 200 czy 250 ml ?? Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam i wyszły świetne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam i wyszły przepyszne😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, można użyć margaryny zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń