Ciasto:
- 50g świeżych drożdży,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka śmietany 18%,
- 200g masła,
- 2 żółtka,
- czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,
- szczypta soli.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka,
cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.
Podzielić na 3
części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i
pokroić na 8 równych trójkątów.
Nadzienie:
- 5 jabłek,
- 50g masła,
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,
- jajko,
- brązowy cukier do posypania.
Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie, mniam:D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, prawie czuję jak pachną :)
OdpowiedzUsuńcudne...
OdpowiedzUsuńrogaliki jakoś tak z dziećmi mi się kojarzą i chętnie bym się przeniosła w tamten młody świat :)
OdpowiedzUsuńTeż robię półfrancuskie rogaliki. Twoje wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDziś je zrobiłam wyszły pięknie i pięknie pachną masełkiem :) Dziękuję i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:)))) Pozdrawiam ciepło
Usuńwczoraj zrobione z połowy porcji i z suchych drożdży bo tylko takie miałam a wieczorem nie było jak do sklepu wyjść. Troszkę ciemniejsze wyszły, bo zapomniałam, że mój piekarnik trzeba ustawiać na lekko niższą temperaturę. Ale wyszły pyszne i następnym razem już z całej porcji i z nadzieniem z jabłek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://www.przygodywkuchni.blogspot.com/2014/09/rogaliki-pofrancuskie.html
Izabela bardzo się cieszę, że mimo wszystko smakowały:)))
UsuńPrzepyszne !!! Ten przepis zawital w moim domu na stale:) uwielbiamy te rogaliki oczywiscie testujemy rowniez z innym nadzieniem ale z jabluszkiem sa przecudne :) dziękuję za ten pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo się cieszę, że smakowało;)) Pozdrawiam!
UsuńWitam. Śmietana ma być kwaśna czy słodka ?? Nigdy tego nie wiem ;-).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna :-)
Justyno, śmietana kwaśna :) Pozdrawiam
UsuńDziękuję bardzo :-)
OdpowiedzUsuńczy jeśli użyję do środka jagód, to ciasto należy również posmarować masłem?
OdpowiedzUsuńNie, wtedy nie trzeba :)Jagody mogłyby puścić zbyt dużo soku.
UsuńWitam. Mam pytanie. Jakiej pojemności ma być szklanka, 200 czy 250 ml ?? Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWitam, szklanka o pojemności 250 ml :) Pozdrawiam Magda
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i wyszły świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam !
UsuńZrobiłam i wyszły przepyszne😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, my też je uwielbiamy! Pozdrawiam :)
UsuńWitam, można użyć margaryny zamiast masła?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można, pozdrawiam :)
Usuń