Składniki:
- 1/2 kg pieczarek,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 marchewki,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- puszka groszku,
- 3 cebule,
- kawałek selera i pora,
- 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- przecier pomidorowy,
- sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki.
Wykonanie
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać
ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby
obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i
zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z
mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z
mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw.
Smacznego:)
Bardzo mi się podoba Twoja wersja :) moja mama robi troszkę inaczej ale obie wersje zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńŁucjo zawsze każdy ma swój sprawdzony przepis;)))
OdpowiedzUsuń