wtorek, 25 lutego 2014

Leczo

Lubię eksperymentować w kuchni, ale lubię też sprawdzone, tradycyjne przepisy odziedziczone po mamie;) Do tej grupy przepisów należy właśnie moje leczo. Przepis mam od mamy i od lat robimy je w ten sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;) 




Składniki:
  • 1/2 kg pieczarek, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 3 marchewki, 
  • 1/2 kg mięsa mielonego, 
  • puszka groszku, 
  • 3 cebule, 
  • kawałek selera i pora, 
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • przecier pomidorowy, 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki. 

Wykonanie


Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw. 







                                                                 Smacznego:)

 

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba Twoja wersja :) moja mama robi troszkę inaczej ale obie wersje zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo zawsze każdy ma swój sprawdzony przepis;)))

    OdpowiedzUsuń