poniedziałek, 10 lutego 2014

Krokiety z fasoli

Krokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym, dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;)




Składniki:
  • 4 ugotowane ziemniaki, 
  • puszka białej fasoli, 
  • 150 g półtłustego twarogu, 
  • 3 jajka, 
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szklanka bułki tartej, 
  •  sól, pieprz, 
  • szczypta ostrej papryki.

Wykonanie:


Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. 
Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. 
Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. 
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.






                                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

 

7 komentarzy:

  1. Świetne kotleciki :) chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupuję ten przepis. Ciekawi mnie smak tych krokietów. Fasola z ziemniakami i serem?
    Zobaczymy :-)
    Magdo, podpowiedz kiedy upływa czas Twojego konkursu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Aniu tylko do jutra!! Czekam na zgłoszenie;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na bezmięsny obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje, cieszę się, że się podoba;)

    OdpowiedzUsuń