Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- puszka białej fasoli,
- 150 g półtłustego twarogu,
- 3 jajka,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- szklanka bułki tartej,
- sól, pieprz,
- szczypta ostrej papryki.
Wykonanie:
Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną
fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree.
Wbić 2 jajka,
dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać,
doprawić do smaku.
Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie
duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć
na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku
papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego:)
Świetne kotleciki :) chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł :)
OdpowiedzUsuńKupuję ten przepis. Ciekawi mnie smak tych krokietów. Fasola z ziemniakami i serem?
OdpowiedzUsuńZobaczymy :-)
Magdo, podpowiedz kiedy upływa czas Twojego konkursu ?
Dziękuję:) Aniu tylko do jutra!! Czekam na zgłoszenie;):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na bezmięsny obiad:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, cieszę się, że się podoba;)
OdpowiedzUsuń