środa, 12 lutego 2014

Fantazyjne kotlety mielone

Nie lubię nudy na talerzu, dlatego staram się urozmaicać nasze dania. Tym razem udoskonaliłam zwykłe kotlety mielone dodając do nich orzechy włoskie, słonecznik i kukurydzę. Udało mi się przemycić zdrowe składniki a kotleciki zyskały niezwykły smak. Chłopakom bardzo smakowały:)





Składniki:
  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3/4 puszki kukurydzy, 
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich, 
  • jajko, 
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól, pieprz, 
  • 3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:


Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.



                                                Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Takie fantazje właśnie lubię! Nie wpadłabym na pomysł dodania orzechów do mielonych, ale w tym momencie już się to zmienia :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja pysznie a napewno jeszcze lepiej smakuja!
    zapraszam do siebie http://bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne urozmaicenie 'zwykłych' tradycyjnych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę podsunąć mojej Mamie pomysł na dodanie orzechów i ziaren słonecznika do kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę fantazyjne! Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł! też robiłam dziś udoskonalone mielone, ale z pieczarkami i pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie one fajne! Ciekawy pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń