Składniki:
- niepełne 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- jajko,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 100g masła,
- 1/2 laski wanilii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- 100g kropelek czekoladowych.
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli,
sodę, cukier, jajko i śmietanę. Dodać pokrojone w plastry masło, wydrążone nasiona
wanilii oraz kropelki czekoladowe. Zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć w
folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie odrywać małe porcje ciasta
i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać.
Piec ok. 12min w
temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Wyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńObserwuję,lubię, komentuję - liczę na rewanż <33
fajne ciasteczka, idealne do herbatki
OdpowiedzUsuńPorywam kilka sztuk na rano do kawki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ola, nie krępuj się;):)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, koniecznie muszę jej wypróbować :)
OdpowiedzUsuń