Składniki:
- 7 szklanek mąki tortowej,
- 2 szklanki mleka,
- 40g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 4 łyżki masła,
- ulubiona konfitura.
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę
przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka,
dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta
stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi
swoją objętość.
I po tym czasie ciasta
już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać
szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w
sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut.
Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st.
Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wyglądają pięknie, jak smażone!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńach u Ciebie nadziewane profesjonalnie;-) pyszności
OdpowiedzUsuńpyszne!!!
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie! Mniej wiecej ile paczkow wychodzi z tego przepisu? Dziekuje z góry za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że około 20-25 sztuk. Pozdrawiam:)
UsuńJak dla mnie to nie smakują jak pączki a raczej jak bułeczki drożdżowe nadziewane powidłem. Smaczne ale mało wspólnego z prawdziwymi pączkami.
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakiem bardziej przypominają bułeczki lub drożdżówki:)
UsuńA można upiec z marmoladą w środku? Nie mam szprycy więc zastanawiam się czy tak można już od razu zawinąć paczka z dżemem i upiec.
OdpowiedzUsuńMożna, tylko trzeba je dobrze skleić, by marmolada nam nie wypłynęła w trakcie pieczenia :)
Usuń