środa, 26 lutego 2014

Pieczone pączki nadziewane marmoladą

Tłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:)




Składniki: 
  • 7 szklanek mąki tortowej, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 40g świeżych drożdży, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki masła, 
  • ulubiona konfitura. 

Wykonanie


 Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut.
Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st.
Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. 






                                                             Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Zużywamy zapasy przed wiosnąTłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014


11 komentarzy:

  1. Zapraszam na konkurs z nagrodami
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. ach u Ciebie nadziewane profesjonalnie;-) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja przepysznie! Mniej wiecej ile paczkow wychodzi z tego przepisu? Dziekuje z góry za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że około 20-25 sztuk. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Jak dla mnie to nie smakują jak pączki a raczej jak bułeczki drożdżowe nadziewane powidłem. Smaczne ale mało wspólnego z prawdziwymi pączkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smakiem bardziej przypominają bułeczki lub drożdżówki:)

      Usuń
  5. A można upiec z marmoladą w środku? Nie mam szprycy więc zastanawiam się czy tak można już od razu zawinąć paczka z dżemem i upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko trzeba je dobrze skleić, by marmolada nam nie wypłynęła w trakcie pieczenia :)

      Usuń