czwartek, 30 stycznia 2014

Drożdżowe rogaliki z truskawkami

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder...




Składniki:
  • 40g świeżych drożdży, 
  • 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 150g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • szczypta soli, 
  • 350g truskawek, 
  • 1/3 szklanki mleka do posmarowania. 

Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować.
Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.
Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.









                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



 Sprawdź płatki drożdżowe w naszym sklepie! 

17 komentarzy:

  1. uwielbiam takie rogaliki. są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z truskawkami musiały smakować bajkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak zachęcająco, że prawie polizałam ekran :D

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie, świetne Ci wyszły:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne i w przekroju wyglądają na lekkie jak piórko,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe!!! dziękuję za przepis murzynkowy :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne :) nie ma to jak drożdżowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To się nazywa "następca drożdżówki" a nie to co ostatnio reklamują :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne :) wspaniałe do kawy lub herbaty

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro mój Słodki cukiereczek nie może wziąć udziału w konkursie mogę upiec Twoje rogaliki, czy tylko w grę wchodzą przepisy do rocznicy ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu mogą być wszystkie słodkie przepisy, jakie są na blogu:):) Tylko pamiętaj o karteczce!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z takiej dużej porcji wyszło tylko tyle rogalików? Wyglądają przepysznie i tak się zastanawiam, który przepis wybrać. Czy ten przepis na ciasto http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/04/rogaliki-z-nadzieniem-serowym-krok-po.html jest inny? Wydaje mi się bardzo podobny i zastanawiam się, czy nie jest to tylko zmniejszona porcja, chociaż to tam wyszło więcej rogalików. Po prostu nie mogę się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest podobny. Jednak tamte są bardziej kruche niż drożdżowe, a te zdecydowanie bardziej drożdżowe. Osobiście wole tamte :) Co do ilości, te robiłam po prostu większe, ponieważ nie chciałam, by owoce wypłynęły, ale śmiało można ciasto podzielić na 4 części. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Dziękuję ślicznie za odpowiedź!
    Pozdrawiam
    Paula ;)

    OdpowiedzUsuń