Składniki:
- 40g świeżych drożdży,
- 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 150g masła,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,
- szczypta soli,
- 350g truskawek,
- 1/3 szklanki mleka do posmarowania.
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować.
Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.
Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam takie rogaliki. są pyszne :)
OdpowiedzUsuńz truskawkami musiały smakować bajkowo! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak zachęcająco, że prawie polizałam ekran :D
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie, świetne Ci wyszły:D
OdpowiedzUsuńCudowne i w przekroju wyglądają na lekkie jak piórko,mniam.
OdpowiedzUsuńwspaniałe!!! dziękuję za przepis murzynkowy :))
OdpowiedzUsuńCudowne :) nie ma to jak drożdżowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuńmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńTo się nazywa "następca drożdżówki" a nie to co ostatnio reklamują :D
OdpowiedzUsuńPyszne :) wspaniałe do kawy lub herbaty
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo;):)
OdpowiedzUsuńPyszne takie rogaliki
OdpowiedzUsuńSkoro mój Słodki cukiereczek nie może wziąć udziału w konkursie mogę upiec Twoje rogaliki, czy tylko w grę wchodzą przepisy do rocznicy ?
OdpowiedzUsuńAniu mogą być wszystkie słodkie przepisy, jakie są na blogu:):) Tylko pamiętaj o karteczce!!! :)
OdpowiedzUsuńZ takiej dużej porcji wyszło tylko tyle rogalików? Wyglądają przepysznie i tak się zastanawiam, który przepis wybrać. Czy ten przepis na ciasto http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/04/rogaliki-z-nadzieniem-serowym-krok-po.html jest inny? Wydaje mi się bardzo podobny i zastanawiam się, czy nie jest to tylko zmniejszona porcja, chociaż to tam wyszło więcej rogalików. Po prostu nie mogę się zdecydować ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest podobny. Jednak tamte są bardziej kruche niż drożdżowe, a te zdecydowanie bardziej drożdżowe. Osobiście wole tamte :) Co do ilości, te robiłam po prostu większe, ponieważ nie chciałam, by owoce wypłynęły, ale śmiało można ciasto podzielić na 4 części. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję ślicznie za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Paula ;)