poniedziałek, 3 lutego 2014

Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami...




Składniki: 
  • 40g świeżych drożdży, 
  • 300g mąki kukurydzianej, 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 szklanka śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 200g masła, 
  • szczypta soli, 
  • białko, 
  • do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). 

Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę.
Zagnieść lśniące, jednolite ciasto.
Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.
Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec około 20minut w temp. 200st.








                                                           Smacznego:)
 

6 komentarzy:

  1. Kolor mają cudny! Zjadłabym sobie taką bułeczkę na śniadanko... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być pyszne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie popękały, są niepowtarzalne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy ja zrobiłam coś źle.. Ale wyszły mi jak ciasto kruche.. Niestety do twarożku nie za bardzo mi spasowały. Smakowały jak szarlotka babci tylko że bez jabłek.. Jak się przekroiło na pół wszystko się kruszyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to z powodu mąki kukurydzianej, ona jest bardzo sypka. Moje bułeczki też troszkę się kruszyły, ale jednak dało się je ładnie przekroić.

      Usuń