Ciasto:
- 3/4 kg ziemniaków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości.
Przestudzić i zmielić.
Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól,
pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie
ciasto.
Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty.
Farsz:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).
Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z
jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na kwadraty ciasta nakładać
odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej.
Smażyć na oleju
rzepakowym na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru
tłuszczu.
Smacznego:)
Takich Krokiecików jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę wypróbować Twój przepis bo wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńja z ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie najczęściej robię takie "placki" lub kopytka :) a taka propozycja wydaje się bardzo kusząca! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, takich krokietów jeszcze nie jadłam i jestem bardzo ciekawa jak smakują :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Polecam, wypróbujcie;)
OdpowiedzUsuńJa robię czasem z serem żółtym ,pycha.
OdpowiedzUsuńU Ciebie nic się nie zmarnuje. Wyglądają super.
OdpowiedzUsuń