wtorek, 18 lutego 2014

Herbaciana babka z pieprzem

Niedawno otrzymałam aromatyczną paczuszkę pełną przypraw od Skworcu.  Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna!




Składniki: 

Wykonanie


Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 






                                                               Smacznego:)
 

7 komentarzy:

  1. no, no... muszę przyznać, że takiej babki jeszcze nie jadłam :) bardzo ciekawi mnie jej smak, wygląda na bardzo wilgotną - a takie ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaszalałaś :) nawet nie wiem jak sobie wyobrażać jej smak :)

    OdpowiedzUsuń