sobota, 29 listopada 2014

Pizza z szynką, oliwkami i serem

Bardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!!





Ciasto: 
  • 250g mąki pszennej,
  • 150ml letniej przegotowanej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek Olitalia.
Drożdże wymieszać z w letniej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.
Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.

Farsz:
  • 250g kiełbasy,
  • 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,
  • 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,
  • 3 łyżki oliwek zielonych Serpis,
  • 2 cebule,
  • łyżka oliwy z oliwek Olitalia,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 200g startego parmezanu.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę.  Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.






                                                                        Smacznego:))
 

6 komentarzy: