czwartek, 27 listopada 2014

Makowiec z bezą

Typowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne!



foremka 23x33cm

Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 250g margaryny Palma z murzynkiem,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel olejku migdałowego.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Masa makowa:
  • 300g maku, 
  • 2 białka, 
  • szklanka cukru,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.
Piec około 40 minut  w temp. 180st.

Beza: 
  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru.
Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.
Piec jeszcze przez około 15 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.






                                                            Smacznego:))

Przypominam Wam o fantastycznym konkursie!!
http://www.tradycjaczynowoczesnosc.pl/

11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, może zamiast dżdżowego makowca, zrobię taki, dla odmiany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Tak makowiec to obowiązkowe ciacho na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) fajny pomysł na makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makowiec na ucieranym cieście to mój ulubiony :D A do tego jeszcze pianka, ach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho ho, takiego jeszcze nie miałem okazji próbować...

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie makowce to ja mogę jeść cały rok, nie tylko na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas makowiec jest drożdżowy, zwijany. Ale Twój też wygląda niezwykle kusząco, szczególnie z tą bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj było ciasto jabłkowe z kokosem , ale szybko zniknęło , więc dziś trzeba było upiec kolejne . Tym razem wybór padł na makowiec z bezą . Teraz stygnie w uchylonym piekarniku . Wygląda ślicznie , na pewno rewelacyjnie będzie smakowało . Dziękuję za rewelacyjny przepis .

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że ciasta smakują;)) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń