środa, 19 listopada 2014

Bitki schabowe w sosie pietruszkowym

Osobiście bardzo smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje.




Składniki:
  • 500g schabu bez kości, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 pęczka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą.
Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.

Sos pietruszkowy: 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 1 szklanka śmietanki 30%, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 szklanki drobiowego bulionu, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  •  szczypta startej skórki z cytryny, 
  • łyżeczka mąki, 
  • sól, 
  • biały pieprz. 

Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. 
Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. 
Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem.




                                                            Smacznego;))
 

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, zaciekawił mnie ten sosik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bitki to ja bym chętnie zjadła, fajna złociutka panierka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bitki w takim wydaniu to sama przyjemność zarówno smaku, jak i patrzenia:) Ps piękne, apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sosik robię podobny :) jest wspaniały, podaję go z placuszkami lub kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim sosikiem to chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń