Składniki:
- 500g schabu bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.
Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą.
Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.
Sos pietruszkowy:
- pęczek natki pietruszki,
- 1 szklanka śmietanki 30%,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki drobiowego bulionu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta startej skórki z cytryny,
- łyżeczka mąki,
- sól,
- biały pieprz.
Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś
przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący
oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut
na małym ogniu.
Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę
rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem
oraz skórką z cytryny.
Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem.
Smacznego;))
Wyglądają pysznie, zaciekawił mnie ten sosik :-)
OdpowiedzUsuńTakie bitki to ja bym chętnie zjadła, fajna złociutka panierka.
OdpowiedzUsuńBitki w takim wydaniu to sama przyjemność zarówno smaku, jak i patrzenia:) Ps piękne, apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńsosik robię podobny :) jest wspaniały, podaję go z placuszkami lub kopytkami :)
OdpowiedzUsuńZ takim sosikiem to chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń