Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200g masła,
- czubata łyżka śmietany 18%,
- szczypta soli.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.
Nadzienie makowe:
- 150g zmielonego maku,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki mielonych migdałów,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- łyżka rodzynek,
- 100g cukru,
- łyżka miodu,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 białka,
- 1/2 łyżki masła,
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady.
Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st.
Ostudzić i polukrować.
Źródło: Moje wypieki
Smacznego:))
Uwielbiam rogaliki. A te mają ciekawe i pyszne nadzienie. Super :-):-):-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńmakowe nadzienie.. ja ostatnio zakochałam się w maku i ciągle coś z nim pichcę :) zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńOstatnio pomyślałam, że może na Święta zamiast makowca upiec rogaliki ?
OdpowiedzUsuńTwoje są przepięknie kształtne.
A jak długo mogą poleżeć ,czy tylko świeże są smaczne?
OdpowiedzUsuńOczywiście świeże są najlepsze, ale śmiało można je przechowywać w pojemniku przez około 5 dni.
Usuńczy maku nie mielimy?
OdpowiedzUsuńJa użyłam gotowego zmielonego maku,jednak jeśli mamy tylko zwykły to należy go raz zmielić.
Usuń