środa, 26 listopada 2014

Kruche rogaliki z makowym nadzieniem

Rogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! 




Ciasto: 
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/4 szklanki cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 200g masła, 
  • czubata łyżka śmietany 18%, 
  • szczypta soli. 
Mąkę przesiać, dodać cukier puder i szczyptę soli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć końcówką noża. Zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.

Nadzienie makowe:
  • 150g zmielonego maku, 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów, 
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  •  łyżka rodzynek, 
  • 100g cukru, 
  • łyżka miodu, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2 białka, 
  • 1/2 łyżki masła, 
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady.
Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.
Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st.
Ostudzić i polukrować.





Źródło: Moje wypieki
                                                                   Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam rogaliki. A te mają ciekawe i pyszne nadzienie. Super :-):-):-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. makowe nadzienie.. ja ostatnio zakochałam się w maku i ciągle coś z nim pichcę :) zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pomyślałam, że może na Święta zamiast makowca upiec rogaliki ?
    Twoje są przepięknie kształtne.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak długo mogą poleżeć ,czy tylko świeże są smaczne?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście świeże są najlepsze, ale śmiało można je przechowywać w pojemniku przez około 5 dni.

      Usuń
  5. czy maku nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam gotowego zmielonego maku,jednak jeśli mamy tylko zwykły to należy go raz zmielić.

      Usuń