wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem

O tej porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...



forma 23x33 cm


Biszkopt:
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki mąki pszennej.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 25 min w 170st. Ostudzić.

Masa jabłkowa: 
  • 1kg jabłek, 
  • szklanka cukru, 
  • 1/4 szklanki wody, 
  • 1/2 łyżki żelatyny. 
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.
Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.

Krem budyniowy:
  • 3 żółtka, 
  • 1/2 l mleka, 
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • cukier waniliowy, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 3 łyżki gorącej wody.
Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę. Ugotować gęsty budyń, ostudzić. 
Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. 

Ptasie mleczko:
  • 3 białka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę ubijać na niskich obrotach. 
Piankę wyłożyć na masę budyniową. Wstawić na całą noc do lodówki. 
Wierzch posypać startą czekoladą. 




                                                                   Smacznego:))
 

23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe ciasto. I pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, delikatnie :) Tak jak lubię, Twoje pomysły na słodkości chyba nigdy się nie kończą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłaś mi smaka !!

    wygląda obłędnie ! :)

    www.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wygląda!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, to prawda. Teraz mamy najlepszy czas na wszelkie wypieki z jabłkami. Twoje ciasto prezentuje się wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. W jakim celu do masy budyniowej dodaje się żelatynę ? Zanim ją dodałam masa była dobrej konsystencji, natomiast po dodaniu... zważyła się. Pierwszy raz w życiu zważyła mi się masa budyniowa, ale fakt faktem nigdy nie słyszałam o dodawaniu żelatyny ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna była dodana po to, by masa była bardziej sztywna. Może była za szybko dodana dlatego się zważyła? Można ją oczywiście pominąć:)

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie a jaka duża brytfanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam powyżej, ja użyłam foremki 23 x 33cm :)

      Usuń
  8. Czy twoja masa budyniowa nie jest przypadkiem zważona ? Na zdjęciach wygląda jakby miała grudki, a raczej powinna być sztywna. Gdy robiłam to ciasto po raz pierwszy włącznie z masą z twojego przepisu zważyła mi się. Pierwszy raz zdarzyło się, aby masa budyniowa mi się zważyła.;( Następnym razem masę robiłam swoim sprawdzonym i zawsze udanym sposobem i wyszła dobrze. Przepis baaardzo podobny. Pytam z ciekawości bez złośliwości ;) Pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście tym razem użyłam twardej margaryny i masa się nieco zważyła, ale gdy daję miękką wszystko wychodzi jak trzeba;)

      Usuń
    2. Dobre oko😊

      Usuń
  9. Ciacho pyszne. Mi też się zważyła masa budyniowa :-D, ale juz na etapie cukier + margaryna. Następnym razem kupię masę karpatkową zamiast tej budyniowej. Co ciekawe wszystkie składniki miałam w domu, nie trzeba było lecieć do sklepu. Biszkopt idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało. Niestety trzeba mieć dobra margarynę i przede wszystkim miękką, i nie ucieramy zbyt długo. Wtedy masa powinna się udać:) Pozdrawiam

      Usuń
  10. U mnie się chłodzi;) wygląda super. Krem mi wyszedł gladziutki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli jabłka są słodkie to musi być szklanka cukru ? Czy można wsypać mniej?

    OdpowiedzUsuń