forma 23x33 cm
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 25 min w 170st. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
- 1kg jabłek,
- szklanka cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/2 łyżki żelatyny.
Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.
Krem budyniowy:
- 3 żółtka,
- 1/2 l mleka,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 250g masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- łyżka żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody.
Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2
szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę. Ugotować gęsty budyń, ostudzić.
Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć
na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić.
Ptasie mleczko:
- 3 białka,
- 2 łyżki cukru,
- dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę ubijać na niskich obrotach.
Piankę wyłożyć
na masę budyniową. Wstawić na całą noc do lodówki.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Smacznego:))
Bardzo ciekawe ciasto. I pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńPysznie, delikatnie :) Tak jak lubię, Twoje pomysły na słodkości chyba nigdy się nie kończą :D
OdpowiedzUsuńŁucjo mam nadzieję, że pomysłów mi nie zabraknie;)))
Usuńfajny pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuńidealne do kawy, pycha:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka !!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ! :)
www.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !
Ale apetycznie wygląda!!:-)
OdpowiedzUsuńO tak, to prawda. Teraz mamy najlepszy czas na wszelkie wypieki z jabłkami. Twoje ciasto prezentuje się wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie leciutki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam! :)
OdpowiedzUsuńW jakim celu do masy budyniowej dodaje się żelatynę ? Zanim ją dodałam masa była dobrej konsystencji, natomiast po dodaniu... zważyła się. Pierwszy raz w życiu zważyła mi się masa budyniowa, ale fakt faktem nigdy nie słyszałam o dodawaniu żelatyny ;))
OdpowiedzUsuńŻelatyna była dodana po to, by masa była bardziej sztywna. Może była za szybko dodana dlatego się zważyła? Można ją oczywiście pominąć:)
UsuńWygląda przepysznie a jaka duża brytfanka?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam powyżej, ja użyłam foremki 23 x 33cm :)
UsuńCzy twoja masa budyniowa nie jest przypadkiem zważona ? Na zdjęciach wygląda jakby miała grudki, a raczej powinna być sztywna. Gdy robiłam to ciasto po raz pierwszy włącznie z masą z twojego przepisu zważyła mi się. Pierwszy raz zdarzyło się, aby masa budyniowa mi się zważyła.;( Następnym razem masę robiłam swoim sprawdzonym i zawsze udanym sposobem i wyszła dobrze. Przepis baaardzo podobny. Pytam z ciekawości bez złośliwości ;) Pozdrawiam ;]
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tym razem użyłam twardej margaryny i masa się nieco zważyła, ale gdy daję miękką wszystko wychodzi jak trzeba;)
UsuńDobre oko😊
UsuńCiacho pyszne. Mi też się zważyła masa budyniowa :-D, ale juz na etapie cukier + margaryna. Następnym razem kupię masę karpatkową zamiast tej budyniowej. Co ciekawe wszystkie składniki miałam w domu, nie trzeba było lecieć do sklepu. Biszkopt idealny.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało. Niestety trzeba mieć dobra margarynę i przede wszystkim miękką, i nie ucieramy zbyt długo. Wtedy masa powinna się udać:) Pozdrawiam
UsuńU mnie się chłodzi;) wygląda super. Krem mi wyszedł gladziutki;)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na degustację:) Pozdrawiam Magda
UsuńJeśli jabłka są słodkie to musi być szklanka cukru ? Czy można wsypać mniej?
OdpowiedzUsuńMożna dać ciut mniej, proponuję dać 3/4 szklanki cukru
Usuń