Bardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!!
Ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 150ml letniej przegotowanej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka oliwy z oliwek Olitalia.
Drożdże wymieszać z w letniej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.
Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.
Farsz:
- 250g kiełbasy,
- 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,
- 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,
- 3 łyżki oliwek zielonych Serpis,
- 2 cebule,
- łyżka oliwy z oliwek Olitalia,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 200g startego parmezanu.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.
Smacznego:))
taką właśnie dzisiaj robię tylko bez oliwek:)
OdpowiedzUsuńHmm, obłędna! :D
OdpowiedzUsuńDomowa pizza .... mniam mniam:-)
OdpowiedzUsuńJa pizza to ja zawsze jestem chętna :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńDoskonała!!
OdpowiedzUsuń