Ostatnio sernik gości u nas przynajmniej raz w miesiącu:) Nadrabiam te wszystkie stracone lata, kiedy sernik mi nie smakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha!
Spód:
- 150g herbatników,
- 85g masła.
Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać masło, krótko
zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy o
śr. 21cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 500g białego półtłustego sera,
- 125g
dyni,
- 2 jajka,
- 100g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 85g gorzkiej czekolady.
Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej
oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na
przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić.
Sos:
- 125g serka kremowego naturalnego Apetina,
- 125g jogurtu naturalnego,
- 100g śmietany 18%,
- 50g cukru,
- cukier puder.
Serek utrzeć ze śmietaną i jogurtem oraz cukrem na gładką masę. Sernik oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
wygląda obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła taki:)
OdpowiedzUsuńOj ale musi być pyszny :-) mniam. Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie, już wiem co sobie upiekę w najbliższym czasie, bo ciasta z dynią robią u mnie ostatnio furorę :).
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
http://tomitomcat.blogspot.com/
Wygląda obłędnie!! Zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik takiego jeszcze nie jadłam, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń