niedziela, 9 listopada 2014

Sernik z kawałkami dyni i czekolady z sosem śmietankowym

Ostatnio sernik gości u nas przynajmniej raz w miesiącu:) Nadrabiam te wszystkie stracone lata, kiedy sernik mi nie smakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha!




Spód: 
  • 150g herbatników, 
  • 85g masła.
Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.

Masa serowa: 
  • 500g białego półtłustego sera,
  • 125g dyni, 
  • 2 jajka, 
  • 100g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • szczypta cynamonu, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • 85g gorzkiej czekolady.
Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić.

Sos: 
  • 125g serka kremowego naturalnego Apetina, 
  • 125g jogurtu naturalnego, 
  • 100g śmietany 18%, 
  • 50g cukru, 
  • cukier puder. 
Serek utrzeć ze śmietaną i jogurtem oraz cukrem na gładką masę. Sernik oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem.






                                                               Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

 Dania z serkami kremowymi

7 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale musi być pyszny :-) mniam. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się przepysznie, już wiem co sobie upiekę w najbliższym czasie, bo ciasta z dynią robią u mnie ostatnio furorę :).

    Pozdrowienia!

    http://tomitomcat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie!! Zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik takiego jeszcze nie jadłam, musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń